Toteutumatonta energiansäästöä teollisuuden kiinteistöissä

Tuotantoon kuluu valtaosa teollisuuden tarvitsemasta sähköstä ja lämmöstä, mutta kiinteistöjen osuutta ei pidä aliarvioida. Tehostamalla teollisuusrakennusten energiankulutusta Suomessa on mahdollista säästää energiaa useita satoja gigawattitunteja vuosittain.

Teollisuuskiinteistöjen energiansäästötoimet jäävät monesti tuotannon energiatehokkuuden varjoon. Suomessa on kuitenkin yli 68 000 teollisuuskiinteistöä ja -varastoa, jotka kuluttavat sähköä ja lämpöä noin 14 terawattituntia vuodessa. Motivan arvion mukaan teollisuusrakennusten energiankäyttöä tehostamalla Suomessa voisi vuosittain säästyä energiaa jopa puoli terawattituntia.

Monia keinoja säästää energiaa
Yksittäinen teollisuusyritys voi järkeistää käytössä olevien rakennusten energiankäyttöä monin tavoin. Toimien vuotuiset kustannussäästöt vaihtelevat tyypillisesti tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin.

– Yksi kannattavimmista energiatehokkuustoimenpiteistä on muuttaa käyttötottumuksia.
Muita varteenotettavia mahdollisuuksia ovat energiaa säästävät laite- ja järjestelmäratkaisut, energiankulutuksen ohjaaminen todellisen tarpeen mukaisesti sekä ylijäämälämmön hyödyntäminen kertoo johtava asiantuntija Lauri Suomalainen Motivasta.

Suunnitteluvaiheen ratkaisut avainasemassa
Rakennettaessa uutta tai saneerattaessa vanhaa kiinteistöä suunnitteluvaiheen päätöksillä on kauaskantoisia vaikutuksia kiinteistön energiankulutukseen.

– Huolellinen suunnittelu on ensimmäinen askel kohti säästöjä. Sen avulla varmistuvat hyvät työskentelyolosuhteet ja energiatehokkuus pitkäksi aikaa, sanoo Suomalainen.

Energiatehokkaat toimet yksissä kansissa
Motiva on julkaissut Energiatehokas teollisuuskiinteistö -oppaan, joka kertoo mahdollisuuksista karsia turhaa energiankäyttöä teollisuuden kiinteistöissä. Opas sisältää hyödyllistä tietoa ja konkreettisia ohjeita kuinka energiankäyttöä voi tehostaa ilman investointeja lämmityksen, käyttöveden, ilmanvaihdon, valaistuksen, jäähdytyksen ja kiinteistöautomaation säätämisen avulla. Opas on suunnattu teollisuuskiinteistöjen käyttäjille rakennuttajille ja peruskorjaajille.

Hankkeessa olivat mukana työ- ja elinkeinoministeriö, Alfa Laval Nordic Oy, Fidelix Oy, Fläkt Woods Oy ja Kolmeks Oy. Lisäksi hankkeeseen osallistuivat Metso Paper Oy ja Nor-Maali Oy.

Lue Energiatehokas teollisuuskiinteistö -opas Motivan verkkosivuilla.

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Lauri Suomalainen
puhelin 0424 282 248
lauri.suomalainen@motiva.fi


Sadat teollisuusyritykset tehostavat energiankäyttöään vapaaehtoisesti osana elinkeinoelämän energiatehokkuussopimusta. Sopimukseen liittyneiden teollisuusyritysten energiankulutus kattaa yli 80 prosenttia teollisuuden energiankäytöstä. Yritykset säästävät vuosittain yhteensä 2,7 terawattituntia energiaa, mikä vastaa yli 135 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista energiankulutusta.

Anna määrä:

kpl

Juoksupyörän halkaisija:

mm

Juoksupyörä:

Juoksupyörä:


Lisää