Spirotech - ilman- ja lianpoistoteknologian suunnannäyttäjä

Neljä uutta tuoteperhettä

Kolmeks on edustanut hollantilaisia Spirotech:in tuotteita yli 25 vuotta. Nyt Kolmeks on tuonut Suomen markkinoille neljä uutta Spirovent Magnet- tuoteperhettä. Uudet tuotteet edustavat korkeinta laatustandardia suljettujen järjestelmien lianpoistossa. Lianpoisto tapahtuu innovatiivisesti magneettitehostettujen lianerottimien avulla. Nämä uudet tuotteet sisältävät magneettiteknologian lisäksi myös hyvin tunnetut spirotube-elementit, joiden yhteisvaikutuksella saavutetaan maksimaalisen tehokas lianerotus. Spirovent Magnet tuotteissa magneetti ei ole koskaan kosketuksessa nesteen kanssa, vaan ne ovat kuivassa tilassa. Ainutlaatuinen magneettimekanismi on patentoitu. Mekanismin rakenne on suunniteltu siten, että tyhjennyksen yhteydessä venttiilin alle ei tarvita ylimääräistä tilaa.

Neljä tuoteperhettä lämmitys- tai jäähdytysjärjestelmiin:

 • SpiroTrap MB3, koot: 22 mm, 28 mm ja ¾”, 1”, messinki, takuu 20 vuotta/ Pienet järjestelmät
 • SpiroTrap MBL, koot: 11/4”, 11/2” ja 2”, messinki, takuu 20 vuotta/ Keskisuuret järjestelmät
 • SpiroTrap Magnet, koot: DN50-DN300, teräs, takuu 5 vuotta/ Suuret järjestelmät
 • SpiroCombi Magnet, koot: DN50-DN300, yhdistetty lian ja ilman erotin, teräs, takuu 5 vuotta/ Suuret järjestelmät

Yli DN300 kokoluokat kysyttäessä.

 Tutustu tuotteiden esitteisiin:

Lika lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmissä

Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien putket valmistetaan teräksestä valssaamalla ja niiden sisässä on aina valssihilseen muodossa magnetiittisia epäpuhtauksia.

Lisäksi hitsaussaumoista irtoaa magnetiittista hilsettä putken sisällä olevalle liitoskohdalle. Nämä epäpuhtaudet sekoittuvat veteen verkoston täyttövaiheessa. Toisin sanoen järjestelmän vesi sisältää aina magnetiittia ja muita magnetiittisia partikkeleja. Magnetiitti sisältää 72% rautaa ja sen kemiallinen merkki on Fe3O4.

Usein partikkelit ovat niin pieniä, että niitä ei pysty ihmisen silmällä näkemään. Silmä pystyy erottamaan pienimmillään 10µm partikkeleja, esim. ihmisen hius on halkaisijaltaan 40µm. Pienimmät magnetiitti partikkelit ovat ainoastaan 5-10µm (5µm=0,005 mm ja 10µ=0,01mm). 

 

Lian aiheuttamia ongelmia

Lika aiheuttaa suuria ongelmia, koska magnetiitti kiinnittyy paikkoihin joissa on magneettikenttä, esim. vesivoidellun kestomagneettisen pumpun roottoriin. Lisäksi ne kertyvät niiden pienen kokonsa vuoksi venttiileihin, lämmönsiirtimiin, putkistoihin, pattereihin ja säätölaitteisiin. Tämä johtaa pumppujen ja koko järjestelmän huonoon energiatehokkuuteen ja korkeisiin energiakustannuksiin.

Uusien vesivoideltujen pumppujen kestomagneettinen roottori vetää itseensä verkostossa olevan magnetiitin eli magneettisen epäpuhtauden. Vesivoideltujen pumppujen jäähdytys ja laakeroinnin voitelu hoidetaan kierrättämällä järjestelmän pumpattavaa vettä roottoritilassa (sähkömoottorin keskiosassa) ja roottoritila on eristetty staattoritilasta roottorikupilla. Kaikki vesivoideltujen pumppujen valmistajat tarjoavat tänä päivänä ainoastaan kestomagneettisilla roottoreilla varustettuja pumppuja. Tarkoituksena on pienentää pumppaamiseen käytettävää energiankulutusta.

Uusilla kestomagneettimoottoreilla varustettujen pumppujen alentuneet hyötysuhteet ja heikentyneet energiatehokkuudet ovat täysin päinvastainen lopputulos kuin mihin uusilla tuotteilla on pyritty. Likaantuneen roottorin seurauksena pumppu kuluttaa enemmän energiaa (ottaa enemmän tehoa verkosta), jotta se saa pumpattua halutun tuoton. Tällöin roottori vastustaa sen pyörimistä, josta johtuen pumppu joutuu tekemään enemmän työtä saavuttaakseen halutun pumppaustuloksen. Kasvanut energiankulutus jää loppuasiakkaan maksettavaksi, mikäli pumpattavan veden laadulle ei tehdä mitään. Asiantuntijat Spirotech:n tutkimusosastolla ovat omilla tutkimuksillaan ja testeillään voineet osoittaa, että magnetiitti (magneettiset partikkelit) pumpattavan nesteen seassa johtaa nopeasti nykyisten pumppujen kohdalla huonoon suorituskykyyn, josta johtuen energiakustannukset kasvavat radikaalisti. Testien ja tutkimusten mukaan suorituskyky heikkenee jopa 30% ja pumppujen kestoikä voi puolittua.

Vanhojen vesivoideltujen pumppujen ”oikosulku” roottorit olivat magneettisia ainoastaan pyöriessään, jolloin magneettiset epäpuhtaudet eivät tarttuneet niihin pumppujen ollessa pysähdyksissä. Uusien vesivoideltujen pumppujen roottorit ovat magneettisia myös pumppujen ollessa pysäytettyinä, jolloin ne imevät itseensä magneettisia partikkeleita koko ajan.

Kolmeksin kuivamoottoripumput

Kolmeksin valmistamissa suomalaisissa kuivamoottorisissa pumpuissa ei ole edellä mainittua ongelmaa, koska pumpattava neste ei kierrä sähkömoottorin keskiosassa. Kuivamoottorisen pumpun vesi- ja sähkömoottoritila on erotettu toisistaan akselitiivisteellä.

 

Uusilla Spirovent Magnet -tuotteilla parempaa energiatehokkuutta

Useiden tutkimuslaitosten puolueettomissa testeissä ja tutkimuksissa on todistettu, että Spirovent Magnet tuotteilla saadaan pienennettyä järjestelmän energiankulutusta keskimäärin 7,4%.

SpiroTrap MBL ja MB3

SpiroTrap MB3
 • SpiroTrap MBL, sisäkierteelliset lianerottimet
  • Koko: 11/4”, 11/2”, 2”
 • SpiroTrap MB3, helmiliitoksella
  • Koko: 22, 28 mm ja , 1”

SpiroTrap Magnet

SpiroTrap Magnet
 • SpiroTrap Magnet, teräksiset isommat lianerottimet
  • Koko: DN50 – DN300

SpiroCombi Magnet

SpiroCombi Magnet
 • SpiroCombi Magnet, teräksiset ilman ja lianerottimet
  • Koko: DN50 – DN300

Anna määrä:

kpl

Juoksupyörän halkaisija:

mm

Juoksupyörä:

Juoksupyörä:


Lisää